Bildeoptimalisering for din WordPress-nettside

Bilder er en viktig del av en nettside, for å bryte opp lange biter av tekst, illustrere og gjøre innholdet visuelt mer tiltalende samt øke muligheten til at innholdet delespå sosiale medier. Men husk også at bildene øker lastehastigheten på sidene dine .
Hvert bilde som du legger til en side må lastes ned av besøkende fra serveren din til datamaskinen sin . Dette øker sidelastetider, noe som kan frustrere besøkende og har en negativ effekt på søkemotor-rangeringer.
Alt for mange bilder vil også øke din båndbredde betydelig og bruke opp mer lagringsplass på serveren din.

Filformater

JPEG (jpg) er best egnet for fotografier som de inneholder mange farger. Formatet bruker komprimering for å redusere filstørrelsen.
PNG er mer egnet til skjermbilder og designelementer bilder som ikoner og knapper . Den bruker komprimering uten tap så kvaliteten er høyere , men dette betyr også større filstørrelser.
Scalable Vector Graphics (SVG) er et XML-basert filformat for markeringsspråk som beskriver todimensjonal vektorgrafikk. Siden SVG-filer kun er tekst, tar de ikke så mye plass og kan redigeres med en vanlig teksteditor om ønskelig.
GIF er best egnet for bilder med lav kvalitet med bare noen få farger . I dag er det GIF-format viden kjent på internett som filformat for animerte filer .

Optimalisere bilder før opplasting til nettstedet ditt

WordPress har en nyttig thumbnail funksjon som automatisk vil opprette tre forskjellige størrelser av et bilde du laster opp . Dette kan bli funnet i WordPress admin området under innstillinger/media .
Du kan justere miniatyrstørrelsene slik du ønsker. for eksempel kan du konfigurere WordPress til å lage en 150 × 150 piksler miniatyrbilde , en 300 × 200 piksler medium bilde og en 600 × 600 piksler stort bilde. Ofte er dette forhåndsinnsttilt i ditt Theme (designmal) for å passe din layout, så test ut før du gjør forandringer.De aller fleste i Noege har i dag ganske raskt internett, også på mobilnettet, så det har blitt mer og mer vanlig å bruke store bilder, og det er jo også mer lekkert når man har flotte bilder eller illustrasjoner. Men det er viktig å huske på at et bilde som f.eks er 2000 piksler i bredden og og 1500 piksler i høyden, kan være en veldig stor fil, noe som likevel bremser nedlastingshastigheten på siden din. Og er det noe alle vet i dag, så er det at rrege nettsider, det har vi ikke tålmodighet til å vente på. En effektiv metode å minske filstørrelsen, er å optimalisere bildene før du laster dem opp til ditt nettsted. De fleste grafiske redigeringsprogrammer lar deg redigere filstørrelsen (og delvis også redusere kvaliteten) på et bilde for internett uten å redusere den fysiske størrelsen.

Bilderedigeringsprogram

Det finnes et utall bilderedigeringsprogram, og dette er bare et lite utvalg, men det er gode alternativer som du kan vurdere.

Photoshop er et bransjeledende program som takler de aller fleste filtyper og som har veldig effektive verktøy for å optimalisere bildene på nettsiden din. Men det er også et veldig omfattende program, og det koster ca 117 kr pr mnd i lisens. Har du sjelden behov for å optimalisere bilder, så er kanskje ikke dette det enkleste alternativet. Finnes både for PC og Mac.

Gimp er et bra, gratis alternativ til Photoshop, og tilbyr mange av de samme funksjonene. Men igjen, heller ikke dette det enkleste alternativet å bruke om du trenger det bare en gang i blant.

Pixelmator er et program kun for Mac. Ikke like omfattende som Photoshop og Gimp men det tilbyr mange funksjoner for omtrent 30$

Autodesk Pixlr er et godt online alternativ for de som ønsker et enkelt og oversiktlig bilderedigeringsprogram. Det er gratis og funker både på PC og Mac som nesten alle online programmer gjør.

PicMonkey er et annet online program som er gratis og veldig lett å bruke og har noen spesialeffekter som kan være spennende å bruke

Affinity Photo er et godt alternativ til Photoshop og tilbyr mange av de samme funksjonene, pluss noen i tillegg. Beregnet for de som redigerer mye, eller trenger avanserte muligheter. Pris ca. 550 kr