Slik finner du gode bilder til din nettside eller blogg

jun 21, 2018

Gratis superbilder

Problemet:

I dag er det viktigere enn noensinne å ha flotte, iøynefallende bilder når man skal promotere seg på nett. Deling på sosiale medier er en konkurransesport om oppmerksomheten, og har du ikke bilder som skiller seg ut, havner du i bakleksa.

Men gode fotografer koster gjerne mye, og kan sjelden dukke opp ånden i lampen når du trenger dem. Og ikke kan du bare gå på Google å finne noen snasne bilder heller, for de kan være rettighets-belagt, og dermed kan du bli saksøkt.

Selvsagt kan du kjøpe bilder på diverse online bildebyrå som Shutterstock eller mange av dens konkurrenter, betale, laste ned og legge ut. Men da står du i fare for å bruke et bilde mange tusen andre også har brukt, og kanskje finner du ikke et bilde som passer til det temaet du trenger.

Creative Commons lisens

Heldigvis har det de seneste par årene poppet opp mange nettsider hvor knallgode fotografer laster opp bilder du kan bruke gratis, og uten at du slipper å kreditere dem, eller lenke tilbake til opphavspersonen. Disse er publisert under den såkalte Creative Commons lisensen, og da spesielt under CC0-lisensen. Disse kan du laste ned og bruke fritt. Noen har en nedlastningsknapp, og du kan velge mellom forskjellige størrelser, på andre må du høyreklikke og lagre på din maskin. Og alle elsker vel det som er gratis?

 

Reklame

Disse nettsidene har gjerne endel reklamebannere, noe skal de jo tjene litt på. Og det er ikke alltid like lett å skille gratisbildene for nedlasting fra de som er fra en reklamekilde, men hvis du ikke har det for travelt, så vil du se at de er merket med «sponsor»,  «ad» eller har en annen bakgrunnsfarge enn de du er på jakt etter.

 

Her har vi samlet noen gode eksempler du kan besøke, og kanskje finner du akkurat de bildene du trenger!

1: UNSPLASH

Unsplash er en favoritt blant bl.a webdesignere, og har vokst veldig raskt. Her kan du virkelig finne bilder som gjør inntrykk, spesielt om du trenger større bilder

Unsplash fotoside

 

2: PEXELS

Pexels har ca 30.000 bilder i et bredt spekter av emner, fra biler til bryllup til dyr og konsepter. Bildene er store (over 2500 piksler bredt), slik at du har god plass til å beskjære og redigere.

Pexels fotoside

 

3 PIXABAY

Pixabay, et søsternettsted til Pexels, inneholdt litt mer avansert søkefunksjonalitet, og inkluderer også video, Du kan filtrere søk etter type, orientering, kategori, størrelse og farge. De har også vektorgrafikk og er virkelig innholdsrikt

pixabay bildeside

 

4 LIFE OF PIX

Life of Pix er et flott fellesskapsside med over hundre kjente fotografer. Det er endel annonser på nettsiden, så følg litt med så du ikke ender opp i klikke deg inn på en side hvor du må kjøpe bilder. Life of Pix har bilder og videoer som har en eklektisk, europeisk stil. De har nylig innledet et samarbeid med Adobe Stock , men bildene og videoene som vises på nettstedet er fortsatt gratis.

 

5. GRATISOGRAPHY

Til slutt noe for de som har sansen for litt særpreg og humor. Svært abstrakt konseptsted med gratis fotografier i en rekke ulike slag (du må sjekke ut Dyr-kategorien). Mange av disse bildene har filtre påført, så det kan være litt vanskelig å tilpasse dem med ditt eget.

Gratisography bildeside

Leste du denne posten?; Bildeoptimalisering for din WordPress-nettside

God jakt etter gratis superbilder!

 

  • WordPress
  • blogging
  • design