Medieguide for nettsider

aug 31, 2016

Web teknologien er i stadig utvikling, og gir nye muligheter. Dette påvirker hvordan nettsider designes og hvordan media som bilder videoer og lydfiler m.m presenteres. I tillegg utvikles og forbedres skjermteknologien både på datamaskiner, nettbrett og smart-telefoner.

Med nettbrett, telefoner og skjermer som klarer å vise opp til 4k (Retina, UHD etc) så vil små bilder med dårlig oppløsning fort se stygge og kornete ut leserens enhet, og dette gir et dårlig inntrykk og det er aldri et godt utgangspunkt i å forsøke å selge sine varer eller tjenester.

I dag bruker man mye større bildeflater, gjerne hele skjermbredden, og dette skal i tillegg automatisk skaleres i forhold til skjermens oppløsning og størrelse. Derfor er det veldig viktig at man har gode bilder som grunnlag før vi skal designe din nye nettside.

 

Filformat

For fotografi, anbefaler vi alltid .jpg (.jpeg) som filformat da dette gir best resultat. Har du bilder i Raw eller TIFF format, kan vi konvertere disse.

For grafikk, logoer og illustrasjoner uten for mye detaljer, anbefaler vi .png. Har du disse filene i vektorformat (.eps el. vektorisert PDF). Og har du fått laget/produsert filer hos en fotograf eller designer og har filene i .psd (photoshop format), så går det også fint.

 

Filstørrelse

Vi ønsker at bildene skal lastes så raskt som mulig, men likevel har god kvalitet. Derfor vil vi alltid etterstrebe oss å optimalisere filene så godt som mulig før de legges ut, men er utgangspunktet allerede dårlig, så er det ikke så mye vi kan gjøre.

Bildestørrelsen måles i piksler (px) og hvis du holder musepekeren din over et bilde på din PC, så vil det dukke opp en boks hvor det bl.annet står Dimensjoner. Bak der står størrelsen i piksler.

Vi har laget en liten illustrasjon som viser bredden man trenger for bilder ut ifra hvordan de skal brukes på nettsiden. Dette gir deg en pekepinn på bredden (det første tallet etter Dimensjoner) man trenger til det man i dag anser som en standard dataskjerm med full HD (1920x1080px). Har dine bilder lavere breddetall enn disse, så vil ikke resultatet bli godt på moderne skjermer og du fremstår som umoderne og lite profesjonell.